Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs ve Su: Yapılanlar, Tespitler ve Yapılması Gerekenler” konulu çalıştaya katıldı

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs ve Su: Yapılanlar, Tespitler ve Yapılması Gerekenler” konulu çalıştaya katıldı.

“Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen suyun paylaşımı, Rum tarafına yaptığımız Güven Yaratıcı Önlemler içinde hep oldu ve olmaya devam edecek”

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefkoşa’daki Concorde Tower Otel’de İstanbul Teknik Üniversitesi himayesinde düzenlenen “Kıbrıs ve Su: Yapılanlar, Tespitler ve Yapılması Gerekenler” konulu çalıştaya katıldı.
Çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nden su getirilmesinin gündeme geldiği dönemde bazı muhaliflerin, bunun Güney Kıbrıs’ın da onayıyla yapılması gerektiğini savunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, o yıllarda bu vizyonu gösterebilmenin ve sonucunda “imkânsızı başarmanın” önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, gelen suyla KKTC’de su kaynaklarındaki tuzlanmanın azaltıldığını, tarımsal ürünlerde verimliliğin arttığını, niş ürünlerin bulunup kullanılmasıyla ziraat ve tarımda büyük mesafe kazanılacağının altını çizdi.
Savaşlar, küresel ısınma ve dünyadaki diğer gelişmelerin suyun önemini artırdığını, gelecekte suyun petrolden daha değerli hâle geleceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar; KKTC’nin çözüm için Rum tarafına yaptığı GYÖ önerilerinin içinde, her zaman suyun, Güney Kıbrıs’la paylaşımı ve bununla birlikte barışa vesile yaratılmasının olacağını kaydetti.

“Enerji ve elektrik konusunda çözüm, Türkiye’ye kabloyla bağlanmaktan geçiyor”

KKTC’nin Türkiye Cumhuriyeti ile gerçekleştirdiği projelerdeki bilgi, birikim ve kaynakla iş birliklerini, ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi’nde KKTC’de yaptığı çalışmaların önemine değinen Cumhurbaşkanı Tatar, enerji ve elektrik konusunda çözümün yine Türkiye’ye kabloyla bağlanmaktan geçtiğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Tatar, bu tip bir çözümle adanın enterkonnekte şekilde Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlanması konusunu, GYÖ’ler içerisinde Rum tarafına sunmalarına rağmen cevap alamadıklarını belirterek aklın ve mantığın da bunu gerektirdiğini, yakın gelecekte bu önerinin Türk tarafınca yeniden sunulacağını dile getirdi.

“GSMH artacak”

Su projesinin mimarları olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Veysel Eroğlu’na teşekkür eden Cumhurbaşkanı Tatar, maliyet ve verimliliğin, kıt ve değerli bir kaynak olan su konusunda önemli olduğuna vurgu yaparak Güzelyurt tünelinin tamamlanmasının ardından Mesarya için yapılacak projenin de hayata geçmesiyle KKTC’deki Gayrisafi Milli Hasıla’nın (GSMH) artacağını ve ülkeye daha fazla refah sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Çalıştaya, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra; Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, AK Parti Milletvekili ve eski tarım, orman bakanı Veysel Eroğlu, çalıştayın ev sahipliğini yapan İstanbul Teknik Üniversitesi ve İTÜ-KKTC Kampusu yetkilileri, bazı bürokratlar ve diğer davetliler katıldı.

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-kibris-ve-su-yapilanlar-tespitler-ve-yapilmasi-9885